install wordpress self

Installera WordPress själv

Installera WordPress själv: En steg-för-steg guide för nybörjare

WordPress är ett av de mest populära CMS (Content Management System) -verktygen på internet idag. Det används för allt från enkla bloggar till mer komplexa webbplatser med e-handel, bokningssystem och mycket mer. Det bästa med WordPress är att det är mycket användarvänligt och du behöver inte vara en teknisk expert för att kunna installera det själv. I denna artikel kommer vi att gå igenom alla steg för att installera WordPress själv på din egen webbplats eller blogg.

Innan du börjar: Välj en webbhotell- och domänleverantör

För att installera WordPress behöver du först välja en webbhotell- och domänleverantör. Detta är den plats där din webbplats kommer att “bo” på internet. Det finns många olika leverantörer att välja mellan, men du bör välja en som passar dina behov och budget.

Steg 1: Välj en webbhotellleverantör

Det finns många olika webbhotellleverantörer att välja mellan, men några av de mest populära inkluderar one.com, Loopia och Binero. När du väljer en webbhotellleverantör bör du titta på följande faktorer:

 • Pris
 • Tillgänglighet
 • Supportnivå
 • Antal webbplatser som du kan hosta
 • Trafik
 • Utrymme
 • Plattform (Linux eller Windows)
 • Backup

Steg 2: Välj en domänleverantör

För att installera WordPress behöver du också en domän, eller webbadress, som du vill använda för din webbplats. Detta kan köpas från en mängd olika leverantörer, inklusive webbhotellleverantören du väljer. När du väljer en domänleverantör bör du titta på följande faktorer:

 • Pris
 • Tillgänglighet
 • Stöd för toppdomäner (.com, .se, .net, etc.)
 • Autorenewal

Steg 1: Ladda ner WordPress

När du har valt en webbhotell- och domänleverantör kan du ladda ner WordPress. Du kan ladda ner den senaste versionen av WordPress från deras officiella webbplats. När du har laddat ner WordPress, packa upp filerna till en mapp på din dator.

Steg 2: Ladda upp WordPress till din webbhotellplats

Nu måste du ladda upp WordPress-filerna till din webbhotellplats. Detta kan göras genom att logga in på din webbhotellkontrollpanel (ofta cPanel) och klicka på File Manager. Navigera till den mapp där du vill installera WordPress, vanligtvis public_html, och ladda upp alla filer från din WordPress-mapp till denna mapp.

Steg 3: Skapa en MySQL-databas

Innan du kan installera WordPress behöver du skapa en MySQL-databas. Du kan göra detta genom att logga in på din webbhotellkontrollpanel och navigera till avsnittet Databaser. Klicka på Skapa en ny databas och fyll i namnet på databasen och klicka sedan på Skapa databas. Skapa också en ny användare för databasen och tilldela användaren alla nödvändiga privilegier.

Steg 4: Konfigurera wp-config.php

Nu är det dags att konfigurera wp-config.php-filen. Detta är filen som innehåller alla inställningar för din WordPress-webbplats, inklusive information om din MySQL-databas.

Hitta wp-config-sample.php i din WordPress-mapp och döp om den till wp-config.php. Öppna sedan filen i en textredigerare och ange följande information:

 • databasens namn
 • databasens användarnamn
 • databasens lösenord
 • databasens värd (vanligtvis localhost)
 • tabellprefix (vanligtvis wp_)

Spara och stäng filen.

Steg 5: Installera WordPress

Nu är det dags att installera WordPress. Öppna din webbläsare och navigera till din domän (t.ex. http://www.mindomän.se). Du kommer att se en installationsguide som leder dig genom installationsprocessen. Fyll i informationen om din webbplats, inklusive titel och användarnamn och lösenord för administratörsinloggning.

Klicka sedan på Installera WordPress och vänta tills installationen är klar. När installationen är klar kan du logga in på din WordPress-webbplats och börja skapa innehåll.

Steg 6: Installera ett tema

Nu när WordPress är installerat är det dags att installera ett tema. Ett tema bestämmer utseendet och känslan på din webbplats. Du kan installera ett tema genom att navigera till avsnittet Utseende i din WordPress-kontrollpanel och klicka på Lägg till nytt tema. Du kan sedan söka efter teman från WordPress tema-katalogen eller ladda upp ett tema från din dator.

Steg 7: Installera plugins

Plugins är ytterligare funktioner som kan läggas till på din WordPress-webbplats. Du kan installera plugins genom att navigera till avsnittet Plugins i din WordPress-kontrollpanel och klicka på Lägg till nytt plugin. Du kan sedan söka efter plugins från WordPress plugin-katalogen eller ladda upp en plugin från din dator.

Steg 8: Skapa innehåll

Nu när WordPress är installerat, och ditt tema och plugins är på plats är det dags att skapa innehåll. Du kan skapa nya inlägg eller sidor genom att navigera till avsnittet Inlägg eller Sidor i din WordPress-kontrollpanel. Klicka sedan på Lägg till nytt inlägg eller Lägg till ny sida och börja skapa innehåll.

Steg 9: Säkerhet och underhåll

Sist men inte minst är det viktigt att tänka på säkerhet och underhåll av din WordPress-webbplats. Här är några tips för att säkerställa att din webbplats är säker och uppdaterad:

 • Uppdatera WordPress regelbundet för att dra nytta av säkerhetsförbättringar och nya funktioner.
 • Uppdatera teman och plugins regelbundet för att undvika sårbarheter.
 • Använd starka lösenord och byt dem regelbundet.
 • Installera en säkerhetsplugin som t.ex. Wordfence för att övervaka och skydda din webbplats.
 • Säkerhetskopiera din webbplats regelbundet för att skydda dig mot förlust av data.

Slutsats

Att installera WordPress själv är inte svårt och kan göras på bara några enkla steg. Genom att följa denna guide kan du snabbt och enkelt installera WordPress, välja ett tema och lägga till plugins för att skapa en fantastisk webbplats. Kom ihåg att tänka på säkerhet och underhåll för att hålla din webbplats säker och uppdaterad.

Vanliga frågor och svar

Vad är WordPress?

WordPress är en gratis och öppen källkod-plattform för publicering av innehåll. Det är en av de mest populära plattformarna för att bygga webbplatser och bloggar på.

Vad är skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org?

WordPress.com är en värdtjänst som erbjuder dig en WordPress-webbplats med begränsade funktioner. WordPress.org är den plattform som du kan ladda ner och installera på din egen webbhotellserver.

Vad är ett tema?

Ett tema är en samling av filer som definierar utseendet och känslan på din WordPress-webbplats. Teman kan anpassas för att ändra färger, layout och andra designelement på din webbplats.

Vad är en plugin?

En plugin är en samling av filer som ger extra funktioner till din WordPress-webbplats. Plugins kan användas för allt från att lägga till kontaktformulär till att optimera din webbplats för sökmotorer.

Vad är säkerhetskopiering?

Säkerhetskopiering är en process som innebär att du sparar en kopia av din webbplats och dess data för att skydda dig mot förlust av data. Detta är särskilt viktigt om din webbplats skulle utsättas för en säkerhetsincident eller krasch.