Flerspråkig sajt med Polylang

Flerspråkig sajt med Polylang – En guide för att skapa flerspråkiga webbplatser

Om du funderar på att bygga en flerspråkig webbplats, kan det vara en utmaning att hitta en lämplig plugin som fungerar bra för dina behov. Polylang är en av de mest populära plugins för flerspråkiga webbplatser och den kan hjälpa dig att skapa en lättanvänd och effektiv flerspråkig webbplats. I denna guide kommer vi att visa dig hur du skapar en flerspråkig sajt med Polylang.

Vad är Polylang?

Polylang är en gratis plugin för WordPress som gör det möjligt att skapa flerspråkiga webbplatser. Pluginen stöder över 100 språk och gör det enkelt att översätta webbplatser till flera språk. Med Polylang kan du skapa en flerspråkig sajt med hjälp av en enda WordPress-installation.

Hur fungerar Polylang?

Polylang fungerar genom att skapa olika språkversioner av dina sidor och inlägg. När en besökare kommer till din webbplats, känner Polylang av besökarens språkinställningar och visar den relevanta språkversionen av din sida eller inlägg. Om en språkversion inte finns, kan du enkelt skapa en ny och översätta din sida eller ditt inlägg.

Steg för att skapa en flerspråkig sajt med Polylang

För att skapa en flerspråkig sajt med Polylang, följ följande steg:

Steg 1: Installera och aktivera Polylang

För att installera Polylang, logga in på din WordPress-administratörsida och gå till menyn för Plugins. Klicka på “Lägg till ny” och sök efter “Polylang”. Klicka på “Installera nu” och aktivera pluginet när installationen är klar.

Steg 2: Skapa språkversioner

Gå till “Språk” i Polylang-menyn och skapa de språk som du vill använda på din webbplats. Du kan lägga till flera språk och redigera språkens namn och flaggor. När du har skapat språkversionerna kan du börja översätta dina sidor och inlägg.

Steg 3: Översätt dina sidor och inlägg

Gå till “Sidor” eller “Inlägg” i WordPress-administratörsidan och välj den sida eller det inlägg som du vill översätta. Under redigeringsfältet för sidan eller inlägget, hittar du en flik för “Översättningar”. Klicka på den och översätt sidan eller inlägget till de språkversioner som du har skapat.

Steg 4: Skapa menyer och widgets för språkval

Gå till “Menyer” i WordPress-administratörsidan och skapa en meny för varje språkversion. Lägg till länkar till dina sidor i respektive meny. Du kan också skapa widgets för språkval i sidofältet eller i footern på din webbplats.

Steg 5: Anpassa din webbplats för flerspråkighet

Det finns flera anpassningsalternativ i Polylang-pluginet som du kan använda för att göra din webbplats mer användarvänlig för flerspråkiga besökare. Du kan till exempel lägga till språkswitchers på varje sida eller inlägg, eller skapa olika startsidor för varje språk.

Steg 6: Testa din flerspråkiga webbplats

Innan du publicerar din flerspråkiga webbplats, se till att testa den noggrant för att säkerställa att alla sidor och inlägg visas korrekt på alla språk. Du bör också testa hur språkswitchern fungerar och se till att det är enkelt för besökare att växla mellan språkversionerna.

Fördelar med Polylang

Polylang har flera fördelar när det gäller att skapa flerspråkiga webbplatser. Här är några av dem:

Gratis

Polylang är en gratis plugin som du kan använda för att skapa en flerspråkig webbplats utan att behöva betala för dyra premium-plugins.

Enkel att använda

Polylang är enkel att använda och du behöver inte ha några tekniska färdigheter för att skapa en flerspråkig webbplats med hjälp av pluginet.

Flexibel

Polylang är en flexibel plugin som gör det möjligt att skapa flerspråkiga webbplatser på olika sätt. Du kan till exempel skapa olika språkversioner av varje sida eller inlägg, eller skapa olika startsidor för varje språk.

SEO-vänlig

Polylang är SEO-vänlig och gör det enkelt att optimera din webbplats för sökmotorer på flera språk.

Slutsats

Polylang är en utmärkt plugin för att skapa en flerspråkig webbplats på WordPress. Pluginet är gratis, enkelt att använda och ger dig en mängd anpassningsalternativ för att skapa en effektiv och användarvänlig flerspråkig webbplats. Genom att följa de steg som beskrivs i denna guide, kan du enkelt skapa en flerspråkig webbplats med Polylang.

Vanliga frågor om Polylang

  1. Vad kostar Polylang? Polylang är en gratis plugin som kan laddas ner från WordPress.org.
  2. Vilka språk stöder Polylang? Polylang stöder över 100 språk, inklusive svenska, engelska, tyska, franska, spanska, mm.
  3. Kan jag använda Polylang med mitt befintliga tema? Ja, Polylang fungerar med de flesta WordPress-teman.
  4. Hur påverkar Polylang min webbplats prestanda? Polylang är en lätt plugin som inte bör påverka din webbplats prestanda negativt.
  5. Behöver jag använda en annan plugin för att översätta mina inlägg och sidor? Nej, Polylang har en inbyggd översättningsfunktion som gör det möjligt att översätta dina inlägg och sidor direkt i WordPress-administratören.
  6. Kan jag använda Polylang för att skapa en flerspråkig webbutik? Ja, Polylang fungerar bra med WooCommerce-pluginet och gör det möjligt att skapa en flerspråkig webbutik.
  7. Finns det några nackdelar med att använda Polylang? En nackdel med Polylang är att det kan bli lite krångligt att hantera stora webbplatser med många språkversioner. Det kan också vara svårt att hålla översättningarna uppdaterade om du har många sidor och inlägg.

Referenser

  1. Polylang. (n.d.). Hämtad 18 mars, 2023, från https://sv.wordpress.org/plugins/polylang/
  2. WordPress. (n.d.). Skapa en flerspråkig webbplats. Hämtad 18 mars, 2023, från https://sv.wordpress.org/support/article/create-a-multilingual-site/